Handige tips

 

 Maximaal verblijf: 

Voor  een toeristisch verblijf van maximaal 30 dagen hebt u visum nodig (is veranderd sinds 1 oktober 2003) en  moet uw paspoort na vertrek uit Indonesie nog 6 maanden geldig zijn en moet u in het bezit zijn van een retour- of doorreisticket. Wilt u andere dingen neem dan contact  op met de Indonesische Ambassade (zie voor adres: belangrijke adressen)Vergeet niet een copy mee te nemen van uw paspoort, kan van pas komen bij verlies of diefstal. Ook een paar pasfoto’s komen dan goed van pas.Hebt u een buitenlands paspoort dan moet u zich ook in verbinding stellen met de Indonesische Ambassade. Zie ook http://www.indonesia.nl/ 

Gezondheid: 

 Wanneer u naar Indonesie gaat, wordt u geadviseerd een aantal vaccinaties en medicijnen in te nemen. Welke dit zijn verschilt veel per gebied in Indonesie . Te denken valt aan dtp –injectie, typhus, hepatitisA  en malaria Informatie over bovenstaande kunt u inwinnen bij de GG en GD, travelclinic Schiphol of travelclinic van het Havenziekenhuis te Rotterdam.(zie belangrijke adressen) of bij uw huisarts. 

Drink bij voorkeur warme dranken i.p.v ijskoude dranken Dit kan maag- en darmklachten voorkomen, Drink bij voorkeur gekookt water en of mineraalwater.ehbo-trommel.(komt altijd van pas) 

Jodium en wat steriele verbandmiddelen is sterk aan te raden, beter is een goede verbanddoos. 

Let u op wanneer u verkeerslachtoffers tegenkomt in Indonesie. De wet is daar iets anders geregeld dan hier, door uw goede hulp kunt u wel eens in de problemen komen. Het is daarom ook niet vreemd dat er bij ongelukken ook bijjna niemand wil helpen, de politie heeft echter zoveel lastige vragen aan de hulpverlener. 

Openingstijden van banken

Van  8.00 tot 16.00 uur  (van ma tot vrij)

 

Openingstijden postkantoor

Van 8.00 tot 14.00 uur ( van ma tot vrijdag)

Van 8.00 tot 12.00 uur (op zaterdag) 

Geld:

 

De muntsoort van Indonesie is de Rupiah (Rp)

Men kan terecht met  Travellers cheques( bank en money changer) contant geld( bank en moneychanger)  en creditcard (bank Danamon in Amlapura) 

Moneychangers vindt u in Candi dasa, Lovina, Kuta, Denpasar en Sanur.

Atm’s (geldautomaten) in Amlapura en Candidasa

 

Bij de banken staat op de borden  de wisselkoers (die per dag verschilt)

 

Telefoneren:

 

Telefoneren kunt u op veel plaatsen. In een Wartel (Warung telecommunicatie) of bij Telcom (telecommunicatiebedrijf van de overheid) En natuurlijk bij verschillende  telefooncellen die her en der verspreid staan, let  er wel op of dat u  internationaal kan bellen. Telefoneren naar Nederland  001 031 netnummer (zonder nul) en abonneenummer. Het gebruik van de mobiele telefoon levert ook weinig problemen op. 

Feestdagen:

 

Nieuwjaarsdag, Pasen, Kartini-vrouwendag (21 april) Onafhankelijksdag (17 augustus) Kerstmis , Galungan (Bali), Kuningan(Bali)  , Ramadan en Lebaran( beide  van de Islam) . 

Aanbevolen wordt om niet te reizen met  openbaar vervoer wanneer het Lebaran is  dan zit namelijk alles overvol. Verder zijn er op Bali nog vele vrije dagen   in verband met de vele ceremonies o.a bij volle maan.

Winkelen:

 

Meestal worden in de grotere winkels vaste prijzen gehanteerd, in kleinere zaken en op de markt is afdingen  gebruikelijk (tawar) Wordt niet boos wanneer  dit lang duurt. Al doende leert men. 

Reisinformatie:

 

Dominicus reeks, Lonely Planet , Insight Guide , Hoe en wat  in het Indonesisch (Bahasa) en internet. 

Kleding:

In de avonduren is een broek met lange pijpen en een blouse met lange mouwen aan te raden ter bescherming tegen de muggen. (vergeet u ook niet in te smeren met anti muggen lotion  (Deet of iets anders)Vergeet niet dat men op Bali andere gewoontes heeft dan in Nederland met betrekking tot de kleding,  ben een goede gast.Vergeet op Bali bij een bezoek aan de tempel de sarong en de selendang niet.Of heren in lange broek + overhemd, de dames lange rok en schouders bedekt.

Waar u zelf voor moet zorgen: 

 Hieronder volgt een opsomming (zeker niet volledige)  van hetgeen  u nodig heeft

·         Geldig  paspoort

·         Copy paspoort

·         Vaccinaties en medicijnen (denk aan eventueel bezoek Lombok)

·         Ors

·         Diacure of norit

·         DEET tegen insektenbeten

·         Kleding voor de avond ( denk aan muskieten)

·         Creditcard, contant geld                                  

·         Reisverzekering

·         Vliegtickets  (eventueel kunnen we daar voor zorgen)

·         Annuleringsverzekering

·         Een medicijnenpaspoort wanneer u medicijnen gebruikt.

·         Shampoo

·         Zeep

·         Toiletspullen

·         Zonnebrandcrème

·         Goede koffers

·         Adres voor de thuisblijvers.

·         Visum     

·         Geldriem

·         Reisdocumentatie

·         Woordenboekje

·         Ingevulde kofferlabels (niet leesbaar vanaf de buitenkant)

·         Reisschema

·         Herbevestigen van uw vliegticket  uiterlijk 72 uur voor terugvlucht